Apa kata pembaca

Review 1 ~ (Blogger)

… Seperti biasa lah,tajuk entri tu adalah tajuk sebuah novel… novel kak AYU EMELDA… which is novel beliau sebelum ni adalah Lagu Rindu,Cinta Kepala Batu,Benci Benci Benci, dan adalah beberapa lagi yang aku kurang pasti tajuknya… takut nanti tersalah tulis…

Oryte. KALAULAH AKU TAHU ialah novel terbaru kak Ayu.. .aku beli hari Khamis hari tu dekat Shah Alam Convention Centre… kenapa di sana? Kerana di sana sedang ada Pesta Buku Selangor… silah pergi ye korang…last day hari Isnin ni… (:

Semalam aku dah habis menelaah novel ni…aduiduiiii…bijak sungguh kak Ayu memanipulasikan watak dan perasaan aku masa baca cerita tu… Oke sebelum ini sudah semestinya kita di sogokkan dengan hero atau heroin yang sangat sangat baik…

Tapi dalam cerita ni,gila aku geram dengan heroinnya…pada aku sememangnya watak Keyra ni adalah seorang yang sangat pentingkan diri…emo gila masa aku baca cerita ni semalam…geram dengan Keyra,sakit hati dengan Hardy, dan lah kesian dengan Imran…dududu…

Pada aku Keyra ni walaupun umur dah banyak,tapi jelas pemikirannya belum matang…sungguhlah ALLAH itu maha Mengetahui, dalam cerita ni aku kira jelas membuktikan sungguhlah amat adil apabila Allah memberikan kuasa talak itu pada kaum Adam…sebab memang kaum Hawa suka membuat keputusan terburu-buru dan seringkali bertindak mengikut emosi di susuli dengan kata hati…kerana kaum hawa terlalu percaya dengan kata hati mereka…tapi terkadang bukan semua kata hati itu benar dan tepat…

Kalau aku jadi mak bapak Keyra,mesti aku dah marah gila dengan anak aku ni…ye betullah bukan Keyra yang mintak untuk hilang ingatan,tapi patutnya Keyra kena fikir mana baik mana buruk…tahu hati mencintai,tapi aku tak suka bila dia dah pegang status isteri dan masih mengejar bekas suaminya…siap boleh berdating! Apeni,kesian kut kat Imran…

Eh emo sangat aku ni…oke kalau korang nak tau,sinopsis cerita ni adalah begini, Keyra ni baru lepas accident,koma dalam setahun lebih…bila dah sedar,dia hilang ingatan…maknanya ingatan dia setakat 6 tahun sebelumnya…dia tak ingat yang dia pernah kahwin dengan Hardy,semua tentang suami dia,dia lupa habis…satu pun tak tinggal kenangan tu…

Then,dalam masa yang sama, Imran,kawan kepada along Keyra rajin datang jenguk Keyra,ambil berat pasal Keyra,tolong Keyra macam2 la…memang kiranya Keyra ni dah tak mampu nak cintakan semula Hardy…

Akhirnya mak saudara yang membela si Hardy ni dari kecik,mintak supaya Keyra lepaskan Hardy…kiranya yakinkan Keyra suruh bercerai dengan Hardy la..memula Hardy memang tak setuju,at last kata putus Hardy dengan Keyra ialah diorang akan ambil sedikit waktu untuk beri peluang pada Keyra jatuh cinta sekali lagi pada Hardy…ohhh tapi tak berjaya…diorang pun berpisah jugakkk…

Masa dah baca part diorang bercerai gak akhirnya tu,aku da rasa something la…buat andaian sendiri…mungkin diorang akan rujuk semula…

Aku baca,sambung baca lagi…

Imran yang sememangnya dari dulu sukakan Keyra buat keputusan melamar…huaaaaa…spekulasi aku dah ke laut da…sebab aku rasa memang Imran tu baik gila…tapi tak sangka pulak yang dia akan melamar Keyra…satu family Keyra setuju…setuju habis! Sebab masing-masing memang berkenan dengan Imran…dan kalau korang nak tau,masa Keyra nak kahwin dengan Hardy dulu,ayah Keyra kurang setuju…tapi dah anak suka…di turutkan saja kehendak anak itu…

Dan Keyra setuju nak menikah dengan Imran…yang paling sedih masa lepas nikah dengan Imran,Keyra pengsan…bila dah sedar, eh eh Keyra dah ingat siapa Hardy dalam hidup dia…Keyra ni tersangat2lah cintakan Hardy…

Ohhh kecewa Imran tak terkata…keluarga apatah lagi…kesian Imran…Keyra pulak boleh carik balik bekas laki dia,kata dia dah ingat semula… Aku rasa nak nangis je bagi pihak Imran…sedih tau…Dia sayang,tapi isteri yang baru dikahwini pulak masih cintakan bekas suami…eh tapi Keyra ni agak tamak gak la,sebab dalam masa yang sama,dia cintakan Imran jugak…hagak2 la Keyra woiii…aku ‘baraahhh’ niii…

Tapikan lepas dah tahu yang Keyra ni cari Hardy balik,alongnya kemain marah lagi,siap merajuk lagi dengan Keyra…yelah Imran dah la kawan baik dia,adik buat gitu…tragis sungguh!

Lama-lama baca aku makin sakit jiwa,tambah berat bila tahu Hardy dah kahwin dengan sepupu dia,Natrah…tapi si Hardy ni bijak,katanya terpaksa kahwin dengan Natrah,dan tak pernah sentuh Natrah langsung! Kbaiii,lelaki tak sentuh langsung isteri walaupun dah kahwin…baik gilerrr Hardy!

Keyra memula dapat tahu Hardy dah kahwin,dia marah…tapi terpujuk balik…pergi balik kat Hardy…kesian Imran…isterinya macam main tarik tali pulak…kalau aku kawan si Keyra ni,memang aku dah ketuk kepala dia…geram!

Ahem,tapi tak lama pun Hardy ni baik dengan Keyra,sebab Keyra dah start rasa bersalah yang amat dengan Imran,kena pulak dengan Memey,kawan baik dia,yang terang2 tak puas hati dengan Keyra…

Tak lama pastu,si Natrah pulak serang Keyra,cakap jangan ganggu suami dia lagi dah…lepas tu rahsia demi rahsia terkeluar…begini dan begitu…tak sangka…Keyra tergamam bila Natrah kata dia tengah pregnant! Yeayyy Hardy,kau baik sangat sebab tak sentuh Natrah…uhhh toksah menipu boleh tak Hardy! Aku barahhh ni… Haha emo lebeyyyy!

Oke pendek kata,jalan cerita novel ni best…rahsia apekah itu? Mohon korang support lah novel kak Ayu ni…beli eh… Rahsia tu pun memang buat aku geram…rasa nak tumbuk je Hardy dengan Natrah tu sampai masuk Hospital Sg.Buloh…hihihi…

Blog: http://niyazabc123.blogspot.com/2013/06/kalaulah-aku-tahu.html

Review 2 ~ Yazreina Yasin (Facebook)

Oklaaaa ni review betul2… Keyra Adeela ni baru tersedar dari koma… Sedar2 dia rupanya dah hilang 6 tahun dr krhidypannya. Last dia ingat masa dia jatuh accident motor zaman study dulu.. 4 tahun dulu dia jatuh cinta dgn Hardy Mirza tp dah terlupa. Bila Hardy lawat dia, dia terkejut ingatkn Hantu Jepun. Bila keluarga mertuanya datang bertandang, umi minta dia lepaskn Hardy..

Yalah dah lebih setahun Hardy tunggu Keyra sedar.. Bila sedar dari koma, Keyra plak amnesia.. Keyra minta 6 bulan utk cuba ingatkn balik. Klu tak ingat, Hardy akan lepaskan Keyra… Masa tu Hardy buat mcm2 jgk.. Termasukla bawak Keyra bercuti. Tp Keyra ada masalah lain.. Hijab dia terbuka dan dia dapat ‘lihat’ benda2 lain…

Setelah 6 bulan berlalu Keyra masih xdpt ingat cintanya pada Hardy.. Jd Hardy pun dengan berat hati melepaskan Keyra… Mereka berpisah dgn baik. Dan Hardy keluar negara utk melupakan kekecwaannya. Keyra xmau kerja lg (seblom koma, keyra kerja dgn Hardy). Jd bercadang buka kedai kek sendiri.

Kawan baik along Keyra, Imran, mempunyai perniagaan restorannya sendiri. Jd Imranlah yg banyak bantu Keyra memulakan Sweet Bakeries nyer…. Hubungan rapat Keyra dan Imran membuatkn keluarga setuju untuk mrnyatukan mereka. Tetapu Keyra masih tidak tetap pendirian. Masih terkenangkn Hardy… Tapi kerana satu insiden, keluarga memaksa Imran menikahi Keyra. Bkn paksa sgt pun.. Cuma push keyra ke arah itulah… Kne bace baru paham.. Tp bkn terlanjur tauuu… Tetapi pada majlis pernikahan Keyra-Imran, Keyra pitam semasa majlis membatalkan air sembahyang.. Alkisahnya, Keyra sudah mendapat memorinya kembali…..

Apa jadi?? Dia sudah menjadi isteri Imran tp mencintai Hardy.. Jeng jeng jengggggg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s